1202-IMG_5336 The studio has landed

Alexandra artist’s studio

Construction is progressing along well- certainly proving to be an eye-catcher in the area. The playful / eclectic application of colour of the timber battened grid, glazed tiles and even some glow in the dark shards in the polished concrete slab show architecture can be fun! (can’t take all the credit for this- it was more us assisting client to fulfill her version). Eagerly awaiting the final reveal.

  • 1202-120906-STG1&2-V03-BQ House & Studio
  • 1202-120906-STG1&2-V04-BQ House & Studio

Rubicks cube?

Alexandra: House & Artist Studio: “When the building becomes the canvas!”

The client (a graphic artist and keen painter) has been enthusiastically involved in shaping this design from the start (she built a number of models…& the design has gradually morphed over a year or two into what it is today: A dwelling / artists studio, split in two and connected by a slender steel bridge over a courtyard. This central axis is centred on a vista to an existing majestic plane tree.  A sense of playfulness & fun pervades….the interior spaces revealing themselves from behind layers of cladding and louvres. The spaces in the residence-wing interlock together unusually and crank around to face direct north for good solar access. Some experimental cladding techniques are to be employed; initially using polycarbonate, now recycled timber slats. Although it includes a large amount of glass for a cool climate, the design addresses energy efficiency with intelligently placed shading and high levels of insulation. Challenges so far have involved dealing with a bushfire prone area & testing different roof designs to get view of park from painting studio over the residence-wing. The building has essentially become the canvas itself! It is also reminiscent of 70’s school architecture. The project, now submitted for building permit, awaits what future construction challenges may hold. To be built in two stages starting with the garage / studio wing early this year…keep posted.

  • Menzies Cinema Menzies Cinema - as built
  • 0920-091215-Cam04 An early option

Popcorn Anyone?

The recently completed Menzies Cinema fitout , designed by Spatial Directions, has transformed the way residents use this previously under-utilised corner of common space. Located within Retirement Alliance’s “Menzies” Malvern road apartments, it is proving a popular selling point and a real focal point for residents where they can get together and watch the latest blockbusters (or old classics). Another chapter of refurbishment has been successfully added to the building (also including revamped staff room, & multipurpose area). The design involved collaboration with a number of specialists- from audio-visual to acoustic paneling specialists (as well as a long decision making process exploring options of what best to use the space for initially). Although a billiard or craft room was initially considered- the decision to fit it out as a cinema has been well received (and patronised). The interior style is luxurious, yet restrained / neutral, and gives the feel of being in a real commercial cinema. It sits comfortably alongside the décor of the lounge / foyer and adds value to this already well-appointed facility.

Market Hotel-Redevelopment

The Market Hotel in South Yarra has been recently acquired by new owners with plans to develop it into a new concept “Ultra-lounge”, including roof deck with panoramic views.

Spatial Directions has been involved in early preparatory site analysis & 3d modelling in readiness for the Design concept to take shape (by New York architecture firm M-Use & local firm DC group).

It’s finished!

Kitchen renovation, Rosanna

The aim of creating a sense of spaciousness and platform for future culinary delights in this quite compact area was achieved.

The long-running project to help bring an interior designer clients vision for her kitchen into reality has finally reached a successful culmination.

Thanks also to the hard work and attention to detail of builder Domenic Calello. The simple, but striking design to fit this iconic 1970’s house refurb features floor to ceiling tiles, stainless steel benches, a custom geometric floor tile design, plywood cabinets, glass louvers and state of the art appliances.

 

Northbourne Flats Competition

Spatial Directions has submitted an entry for the remodelling of the Northbourne Flats site in Canberra run by the ACT government.

The brief was to provide 900-1000 housing units over the two sites.  Our design approach was to achieve as low-scale, socially-minded solution as possible (given the required yield).

The sites were broken down into micro-community blocks based around courtyards to maximise natural light, ventilation, site permeability and opportunity for social interaction. Each site was given a central theme (water & park) to bind the blocks together. A variety of different medium-to-high density living types was provided (3 storey walk-ups to high-rise apartments. These were vertically stacked to suit solar orientation, reflect the change in urban scale from the main artery of Northbourne Avenue to the more residential streets behind and to give all dwellings access to open space, including the generous provision of roof gardens.

First Spatial Directions job in Tasmania takes shape

Spatial Directions first built project in Tasmania is taking shape in Austins Ferry.

The clients are excited to see the results of a collaborative design process taking shape.

Working from a well developed initial plan concept provided by the clients, Spatial Directions optimised the layout for solar access and views, trialled different appearances in roof form and materials- presented in 3 dimensions to the clients.

The builder, Cre8tive Constructions, has risen to the challenge of building on the fairly steep site. The house is a spacious 4 bedroom, 2 storey residence taking advantage of panoramic views over the Derwent River on a corner site. Construction is rendered masonry veneer, Colorbond roof and aluminium windows. Stay tuned for pictures of the final building due for completion in the coming months.

Units get Planning Go-Ahead

Three units designed by Spatial Directions and to built by Cre8tive Constructions have received planning approval.

The site, located in Austins Ferry on the western shore of Tasmania’s Derwent River, features views across to Mount Direction and responds to make efficient use of a “battle-axe” shaped site.

Site planning was a challenge with the demands of on-site parking, vehicle manoeuvring and providing generous private open space, but all three units are well appointed with their own garage, 2 bedrooms and open plan living areas with fantastic views and access to northerly light. Construction due to begin in the coming months.